top of page

Vluchtelingendag: tijdschrift asieljongeren

Op 20 juni - Wereldvluchtelingendag - wordt Welcome in the Netherlands, hét tijdschrift voor asieljongeren, gepubliceerd. Dit tijdschrift is door jongeren, die voor een deel ooit zelf in de asielprocedure zaten, bedacht en gemaakt om andere jongeren te informeren en te laten weten dat er aan ze wordt gedacht. Sara (Syrië), Nafisa (Somalië) en Muhudin (Somalië), enkele van de makers, hebben de eerste exemplaren uitgereikt.

Sara (15): ‘Ik zou minder verward en nerveus zijn geweest als ik door de verhalen van andere jongeren beter had geweten waar ik heen moest gaan en wat ik moest doen.’

Kinder- en jonge asielzoekers hebben geen kennis of inzicht in waar ze terecht komen als ze in Nederland aankomen. Ze weten niet wat de procedure voor hen inhoudt. Hoe leven andere kinderen? Waar gaan ze naar school? Wat zijn hun rechten en plichten in Nederland? Ze weten niet waar ze op terug kunnen vallen en komen dus in een behoorlijk eenzame situatie aan in ons land. Dit is niet bevorderlijk voor hun verdere ontwikkeling en zelfbeeld.

Welcome in The Netherlands

Een aantal jaar geleden heeft projectleider Simone Bommeljé (communicatie – en participatie deskundige) samen met een aantal Europese jongeren met een asielachtergrond een jongerennetwerk opgericht. Eén van de aanbevelingen die deze jongeren deden was om instrumenten te ontwikkelen om andere asieljongeren, zowel die alleen of samen met hun ouders hun land hadden verlaten, zich bij hun aankomst meer welkom en geïnformeerd te laten voelen dan zijzelf.

Daarop is Bommeljé samen met de Internationale Debateducatie organisatie IDEA NL, COA en IND het project Welcomeinthenetherlands gestart. Het project, dat mede mogelijk is gemaakt door de financiële ondersteuning van Stichting Kinderpostzegels, heeft in december 2015 enkele voorlichtingsvideo’s opgeleverd (zie www.welcomeinthenetherlands.nl).

Met samenwerkingspartners IND en COA heeft Bommeljé vervolgens afgesproken om asieljongeren die in Nederland aankomen een tijdschrift aan te bieden. In het door de Stichting Kinderpostzegels gefinancierde tijdschrift worden informatie en tips gegeven. Er wordt bijvoorbeeld verwezen naar organisaties die hun kunnen helpen, zoals VluchtelingenWerk Nederland en de Kindertelefoon. Maar ook kunnen de lezers zien hoe het hun leeftijdgenoten in Nederland vergaat.

Een mooie manier om hun te informeren en het gevoel te geven dat er aan ze wordt gedacht.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page